אפטות – פצעים בפה

אפטות בפה הן מכה. כל כך הרבה נכתב ונאמר על אפטות, פצעים בפה ובלשון שיכולים להכאיב ולהציק למשך שבוע שלם.
ישנם פתרונות יצירתיים ורעיונות להקלה (החל מחלב עיזים, ויטמינים, גירגור במי מלח ואלכוהול, משחות שונות ועוד ועוד) אולם עדיין לא יודעים מה הגורם לבעייה וכיצד למנוע הופעת אפטות אצל אדם בריא.
מי שסובל מאפטות מכיר את התופעה היטב, הפצע מופיע תוך זמן קצר, לעיתים הוא נפוח ואז נושכים את השפתיים מבפנים ואז מחמירים את מצב הפצע, לעיתים הפצע שטחי ואז מתגברים עליו די בקלות, אך בדרך כלל אפטה בפה כואבת, מציקה ולא ניתן לסבול אותה. כאשר האפטה עוברת שוכחים מיד שהיא היתה קיימת ונכנסים לתקופה רגועה עד להופעת כיב אפטה חדש.
מהאפטות בפה ובלשון סובלים כ 60 אחוז מהאוכלוסיה, כאשר ל 10% יש אפטות כרוניות אשר חוזרות בכל תקופה (RSA- R Recurring Aphtous Stomatitis)
יתרון מסוים באפטות הוא שהן אינן מדבקות ולא ניתן להעביר אותן למישהו אחר דרך מגע. האפטה נרפאת תוך שבוע פחות או יותר ולא משאירה צלקת, בשלב סופי של האפטה ניתן לראות היטב את סימן הכיב אולם היא אינה כואבת יותר.
האפטה מפריעה מאוד לאכילה תקינה, ומכאיבה כאשר אוכלים מזונות מלוחים, חריפים, חמוצים ואחרים, בעיקר במגע ישיר עם האפטה.

מה עושים ? כיצד פותרים בעיה של אפטות בפה ?

מניעת אפטות

בשלב ראשון יש לאבחן באופן אישי מתי האפטות מופיעות ולנסות להמנע מהופעתן על ידי מניעת הגורם.
כדאי לנהל רישום לאורך זמן של הופעת אפטות ולראות אם הן קשורות באכילת מזון מסוים, עייפות, המצאות באזור כלשהו וכדומה. אנשים מסוימים מדווחים על הופעת אפטות כאשר הם ממעיטים באכילת מוצרי בשר ( אולי חוסר בחלבונים ) אם התופעה של האפטות נגרמת במקרים אלו בגלל חוסר במזון מסוים – ניתן בקלות להמנע מכך.
כדאי להשקיע זמן ומאמץ בזיהוי הגורמים האישיים להופעת אפטות ולנסות להתגבר על כך דרך מניעה מוקדמת והתנהלות נכונה. כדאי לבקש עזרה מהסובבים, בני זוג או משפחה שיתכן ודווקא הם רואים את הסיבה להופעת האפטות.

תרופות לאפטות
מדבקות עם חומר מאלחש – יעילות לזמן קצת וקשות לשימוש
אורוקורט או קנלוג, עשוי להכיל קורטיזונים, משחה דביקה ומאלחשת שיוצרת שכבה על גבי הפצע ומפחיתה כאב ומגע באפטה. יעיל למספר שעות ולא נעים לשימוש

סורנד-ספריי על בסיס חרובים – קל לשימוש. לא שורף במיוחד ויעיל לזמן מסוים.
KANK+A קצת שורף, חומר דביק שיוצר שכבה הגנה על הפצע, בטעם מנטה חריף, לא מפריע כמו אורוקורט, מכיל חומר מאלחש חזק. קיים בהנחה בחלק מהקופות למרות שבתי המרחקת לא מודעים לכך. כדאי לבדוק
•אורלמדיק-אורל מדיק ( דבקטרול Debacterol)
תמיסת חומצה גופרתית (H2SO4) מקלון המכיל חומר מעולה שמכסה את הפצע למשך מספר ימים. שורף מעט כאשר שמים את החומר. פותר את הבעיה בצורה הטובה ביותר הקיימת. יקר – כ 70 ש'ח למקלון חד פעמי.

מה הסיבות לאפטות בפה ?

למעשה, זה לא כל כך חשוב. מי שסובל מאפטות באופן חוזר מעונין להפסיק אותן בהקדם האפשרי, ולא יכול לקשר את הופעתן לסיבה אחת ברורה. אין מזון מסוים או מצב כלשהי שגורם לאפטות חוזרות. יש הצטברות של גורמים, רובם לא ידועים אשר ביחד גורמים להופעת אפטה או פצעים שונים בפה.

סיבות שגורמות לאפטות יכולות להיות זיהום בפה עקב שימוש בכלי אוכל לא נקיים ( כוסות בעיקר ), נשיכה עצמית של השפתיים או מכה חיצונית חזקה שגורמת לפציעת הלחי מבפנים.

סיבות שונות שיכולות לגרום להופעת אפטות בפה הן :

חוסר במרכיבי תזונה שונים כגון חוסר בברזל, חוסר בחומצה פולית, חוסר באבץ, חוסר B12 ועוד.

מערכת חיסונית חלשה שעויה להגביר את החשש להופעת אפטות בפה.

לחץ נפשי, טראומה ועייפות מרובה משפיעים ככל הנראה על המערכת החיסונית ומעודדים הופעת אפטות ופצעים בפה.

פגיעה אוטואימונית של הגוף ברקמות של עצמו מסיבות האמורות לעיל או מסיבות אחרותבעיות הורמונליות

מחלות שונות בהם אפטות מהוות תסמין של המחלה.

 טיפול באפטות – כל העצות שקיבלתי עד היום
בכל פעם שהעלתי את נושא האפטות בפני מכרים או ידידים, קיבלתי רשימה ארוכה של פתרונות, חלקם פתרונות קסם למניעת אפטות. מיותר לציין שאף אחד מהפתרונות אותם ניסיתי לא פתר את הבעייה באופן חד משמעי.

כולם הקלו על מצב האפטות בצורה זו או אחרת. כדאי אולי לנסות חלק מהפתורונת שברשימה, אולם כדאי להיוועץ קודם ברופא כדי למנוע בעיות של רגישויות או בעיות רפואיות אחרות
גרגור במי מלח – מכאיב, מחטא, מקל על ההרגשה לאחר האפטות. פתרון חלקי ונקודתי.

גרגור באלכוהול ( וודקה או דומה ) מכאיב ושורף, מקל לזמן רב יותר מאשר מי – מלח, מחטא, מוריד קצת נפיחות ומרדים מעט את המקום. שטיפה מתמדת באלכוהול מדי שעה עשויה להקל לאורך זמן, כאשר הכאב שנגרם עקב האלכוהול הולך ופוחת. מומלץ לירוק את האלכוהול ולא לבלוע ולהמנע מנהיגה !

שטיפה במי חמצן -H2O2, הטיפול יעיל בערך כמו טיפול באלכוהול, אולם יש לשים את מי החמצן ישירות על הפצע ולא לשטוף את כל הפה עם מי חמצן.

חלב עיזים – יש הטוענים שחלב עיזים מקל ואף מרפא אפטות. לא ניסיתי באופן אישי ויש להזהר עקב שימוש במוצר לא סטרילי ולא מפוסטר על פצע פתוח.

משקאות חמים – תה, קפה וחליטות שונות עשויות להקל על הכאב.

משקאות קרים, קרח, שלגונים ועוד עשויים גם להקל על כאב אפטות

הורדת חומציות האזור על ידי שטיפה בתמיסת סודה לשתייה או תכשירים נוגדי חומצה.

פיזור אנטיביוטיקה ( דורש מרשם רופא ) ישירות על גבי האפטה עשוי לעזור בריפוי, למרות שהיא אינה זיהום חיידקי.

שטיפה בשמן עץ התה, מספר טיפות מהולות בכוס מים.

דבש חרובים

חליטת עלי מרווה

פיזור אבקת פרח ציפורן על גבי הפצע

שימוש במוצרי פרוביוטיקה שונים, באכילה או בפיזור נקודתי.